Dit zijn de beste zwembaden van pretparken in Nederland

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Wat maakt een dag pretpark nog leuker? Een dag pretpark combineren met een bezoek aan het zwembad. In Nederland zijn er twee pretparken met uitgebreid zwembad. Op basis van onze eigen ervaring bekijken wat deze zwembaden uniek maakt. Daarnaast delen wij de belangrijkste praktische informatie met je, zodat je goed voorbereid jouw dagje pretpark kan combineren met waterpret in het zwembad.

Nederland telt momenteel twee pretparken die een uniek en groot zwembad hebben. Dit zijn Duinrell en Attractie- & Vakantiepark Slagharen. Daarnaast zijn er in Nederland pretparken met een vakantiepark of een hotel waar wel een zwembad aanwezig is. Deze zwembaden hebben een kleinere omvang en zijn minder spectaculair. Daarnaast kan je er geen gebruik van maken zonder een overnachting. We hebben daarom besloten deze zwembaden buiten beschouwing te laten.

Het Tikibad in Duinrell

Het Tikibad van Duinrell staat bekend als het grootste waterpark van de Benelux. Het waterpark gelegen in Wassenaar bestaat al langer dan 35 jaar heeft in de loop der jaren meerdere verbouwingen ondergaan. Tot 2015 de absolute nummer één van Nederland als het om pretparken gecombineerd met zwembad gaat. Inmiddels is er concurrentie uit het Oosten van Nederland, maar we duiken eerst in het diepe Tikibad van Duinrell.

Zwembaden van het Tikibad

Tikibad telt in zijn totaliteit 10 zwembaden. 6 van de baden zijn binnen, 4 zijn er buiten. Sinds 2019 heeft het waterpark een compleet nieuw en groot verwarmd buitenbad. Aan het buitenbad vind je buitenweide waar je kan ontspannen op hangmatten en ligstoelen. Ook heeft de verbouwing ervoor gezorgd dat er ruimte is voor 5 nieuwe glijbanen.

Zowel voor de binnen- en buitenzwembaden is er goed rekening gehouden met de verschillende leeftijdscategorieën die het zwembad bezoeken.

Zo zijn er voor de allerkleinsten peuterbaden, verwarmde waterspeeltuin en een buiten waterspeeltuin. De allerkleinsten kunnen zich hier dan ook uitstekend vermaken. Belangrijk is wel om als ouder of verzorger een oogje in het zeil te houden.

De mensen die graag even willen ontspannen na een drukke dag kunnen terecht in de het grote bubbelbad. Mocht dit toch te druk zijn dan is het aan te raden om naar de Turkse stoombaden te gaan. Wanneer je in alle rust even wilt dobberen is de Lazy river een aanrader. Terwijl je ontspant op een band in het water, kan jij je opladen voor het restant van je dag.

Het naast de reguliere zwembaden een golfslagbad aanwezig. Leuk voor wanneer je wat meer spanning wilt.

Glijbanen in het Tikibad

Het Tikibad heeft maarliefst 21 glijbanen. Dit maakt het waterpark van Duinrell dan ook het grootste waterglijbanenparadijs van de Benelux. Ook hier is een gezond mix te ontdekken, zo zijn er glijbanen voor de echte waaghalzen, maar ook voor de mensen die het fijn vinden om wat rustiger te glijden zijn er zat opties. Hieronder een selectie van een aantal opmerkelijke glijbanen van Tikibad.

Cycloon

Toen ik 20 jaar geleden het Tikibad bezocht bestond deze glijbaan als. De glijbaan is het beste te omschrijven als een trechter. Je stapt in, komt in de trechter terecht en maak een kleine vrije val in het midden van een klein zwembad. Een klassieker en een echte aanrader.

Flits

Deze achtbaan is met zijn 80 meter niet de meest lange achtbaan, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de snelheid. Je schiet met maarliefst 60 km per uur door dit groene gevaar. Het moge duidelijk zijn dat deze glijbaan niet voor iedereen is weggelegd.

De Blauwe Haai

Niet de snelste glijbaan, maar wel de glijbaan waar je lang ik kan glijden. Maarliefst 110 meter telt deze blauwe glijbaan

Quattro Run

Wanneer je de pret van een glijbaan het liefste deelt met anderen dan is de Quattro Run een aanrader. Stap met 4 personen tegelijk in dezelfde glijbaan voor een unieke ervaring.

Star Fright

Een glijbaan die van binnen verlicht is. Je valt je in deze glijbaan van maar liefst 150 meter als een vallende ster in het water.

Toegang tot het Tikibad

De prijzen voor het Tikibad starten vanaf € 19,50. Dit gaat om een specifieke Tikibad tickets. Je krijgt met deze tickets pas toegang vanaf 16.00u tot meestal 22.00u. Aangezien deze tickets minder geschikt zijn voor jonge ouders, raden wij je aan om een ticket voor zowel het pretpark als het zwembad te kopen.

Tickets waar je Duinrell en het Tikibad kan bezoeken starten vanaf € 26,50. Het is goed om te weten dat de prijzen per dag kunnen variëren. Dit heeft te maken met drukte in het park en het seizoen.

Veiligheid in het Tikibad

Met al die glijbanen en andere waterattracties gelden er een aantal regels wanneer je besluit om het Tikibad te bezoeken. Goed om te weten is dat:
  • Zonder zwemdiploma of als je kleiner bent dan 120 cm ben je verplicht om drijfmiddelen te dragen.
  • Kinderen tot 12 jaar zijn alleen welkom met begeleiding.
Lees het complete huisreglement voor het Tikibad door voorafgaand aan je bezoek aan het park.

Attractie- & Vakantiepark Slagharen: Waterpark Aqua Mexicana

Waar het er lang naar uitzag dat het Tikibad als enig pretpark een omvangrijk waterpark had, daar heeft het anno nu een ware concurrent in het Oosten namelijk het Waterpark Aqua Mexicana in Attractiepark Slagharen.

Een zwembad was niet nieuw voor Slagharen. Zo heb ik in het verleden nog mogen zwemmen in een buiten- en binnenzwembad in Noordpool thema. Te klein en te niet spannend genoeg volgens Slagharen want in 2015 werd een flink geïnvesteerd (meer dan 6 miljoen) in volwaardig waterpark met een warmer thema, namelijk dat van Mexico. Het is daarom ook dat Attractiepark Slagharen beschikt over één van de twee beste zwembaden van pretparken in Nederland.

Zwembaden van Waterpark Aqua Mexicana

Met 5200 vierkante meter aan zwembaden geen gebrek. Ook hier is goed rekening gehouden met jong en oud. We lichten de meest opvallende zwembaden voor je toe.

Het Caraïbische zwembad

Ervaar het heerlijke strandgevoel. Loop vanaf de strand de (zee) water in. Door het Mexicaanse thema waan je je aan een Caraïbische strand. Uiteraard is het mogelijk om al relaxend op je handdoek een hapje of drankje te bestellen.

Buitenzwembad Sunny Beach

Wanneer de temperatuur het toelaat is het mogelijk om de verkoeling op te zoeken aan Sunny Beach. Een strand met Palmbomen en strandbedden zorgen dat jij even goed kan relaxen.

Twee waterspeeltuinen

Ideaal voor de kleintjes onder ons. Buiten is er een waterspeeltuin voor peuters, binnen is waterspeeltuin zelfs voorzien van 3 kleine glijbanen een heus watergordijn.

Twee Sprayparken

Een Spraypark is voorzien van een vloer die water doorlaat. Door middel van verschillende waterelementen kunnen avonturiers tot 12 jaar zich hier vermaken.

Een heel groot bubbelbad

Persoonlijk zit ik liever met minder personen in een bubbelbad, maar mocht je behoefte hebben om met 70 mensen in een groot bubbelbad te zitten, dan kan dat. Sluit je ogen en ontspan even van een dagje pretpark. Toch teveel mensen, dan kan je er ook voor kiezen om te ontspannen in een jacuzzi.

Glijbanen van Waterpark Aqua Mexicana

Een waterpark kan natuurlijk niet zonder glijbanen. Het zijn in Slagharen niet zoveel als het Tikibad, maar met 10 glijbanen valt er genoeg plezier te beleven.

Van de 10 glijbanen zijn er 3 groot en opvallend te noemen. We lichten ze hieronder voor je toe.

Yukatime (voor de snelheidsduivels)

Yakatime de glijbaan voor competitieve mensen die van snelheid houden. Met en lengte van 114 meter en een hoogte van 12 meter schiet je op een band naar een nieuw snelheidsrecord. Om de ervaring nog beter te maken heb je de keuze uit 8 verschillende geluid en lichtshows wanneer je instapt. Aan het einde wel goed kijken welke tijd je klokt, tenminste als je houdt van winnen.

Magix Maya

Stap op een band en glij een ware lichtshow in. Van deze glijbaan van 113 meter wil je meerdere keren afgeleiden.

MexiCone

Tijdens de afdaling van MexiCone wordt je getrakteerd op 3D show. De glijbaan van 120 meter met een hoogte van 9 meter wordt door Slagharen omgeschreven als een glijbaan voor de echte waaghals.

Toegang tot Waterpark Aqua Mexicana

Het is mogelijk om het waterpark te bezoeken vanaf € 8,50 per persoon. Let op: de tickets zijn alleen geldig wanneer je ook besluit om attractiepark te bezoeken. Tickets voor het attractiepark zijn verkrijgbaar vanaf € 18,13.

Wij raden je dan ook aan om waterpark te combineren met een dag in het pretpark.

Wanneer je verblijft op het vakantiepark Slagharen en niet op de camping staat, dan heb je tijdens je verblijf gratis toegang tot het waterpark.

Veiligheid in het Waterpark Aqua Mexicana

Slagharen heeft een aantal huisregels opgesteld. Goed om te weten is dat:

  • Kinder zonder zwemdiploma hebben alleen toegang onder de supervisie van een persoon van 18 jaar of ouder.
  • Kinderen onder de 12 jaar mogen zich niet alleen in Aqua Mexicana bevinden.

Lees voorafgaand aan je bezoek nog even het volledige huisreglement door.