Een overzicht van 7 kleine pretparken in Nederland die de moeite waard zijn

De Efteling, Hellendoorn, Walibi: het zijn grote pretparken die iedereen wel kent. En ze zijn ook zeker een bezoekje waard! Maar wist je dat er in Nederland nog veel meer pretparken zijn? Dit zijn vaak kleinere parken, met wat minder naamsbekendheid, maar dat maakt ze niet minder leuk! Vooral met jongere kinderen zijn deze parken extra aantrekkelijk, omdat de attracties vaak toegankelijker zijn en je in het park zelf meer overzicht kunt houden. Dat maakt deze parken ideaal om als ouder lekker rustig vanaf het terras je kinderen plezier te zien maken in al die leuke attracties. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om gezellig samen in de botsautootjes, draaimolen of zweefmolen te stappen 😉. Deze 7 kleine pretparken in Nederland zijn vaak wat onbekend, maar zeker de moeite van het bezoeken waard!

1. Duinen Zathe: fun in Appelscha

Er zijn in Nederland diverse pretparken met een all-inclusive concept. Hierbij geeft je ticket niet alleen toegang tot het park, maar kun je ook de hele dag genieten van allerlei eten en drinken zonder bij te hoeven betalen. Duinen Zathe in Appelscha is een voorbeeld van zo’n park met all-inclusive concept. In het park kun je genieten van onder meer patat, snacks, broodjes, ijs, soep en diverse soorten drinken. Dit maakt zo’n park als dit extra betaalbaar, want reken maar eens uit wat je hierdoor aan kosten uitspaart qua eten en drinken. Duinen Zathe is een wat kleiner park, maar doet qua attracties eigenlijk weinig onder voor grotere broers. Want ook in dit pretpark vind je achtbanen en allerlei andere attracties waar de echte thrill seeker zeker van zal genieten. Daarnaast is er ook van alles te doen voor jongere kinderen, waardoor Duinen Zathe echt een park is waar het hele gezin van zal genieten.

2. Mini Mundi: van alles te doen in Middelburg

Mini Mundi in Middelburg is onderdeel van Zep vrijetijdspark. Deze locatie staat dan ook garant voor een fantastisch dagje uit, want je vind er voor ieder wat wils. Mini Mundi is ontstaan uit het oude park ´Miniatuur Walcheren´, waar je allerlei gebouwen op schaal kon bekijken. Dit is in het nieuwe Mini Mundi nog steeds mogelijk, maar daarnaast zijn er allerlei attracties bijgekomen. In het park vind je reus Dan, die veel mensen nog wel kennen uit het inmiddels failliete attractiepark Land van Ooit. Ook is er een grote speelplaats buiten en een grote speelplaats binnen, waardoor je er met elk weertype terecht kunt. Dus stap gezellig in de kleine achtbaan, de draaimolen, het schommelschip of in het treintje voor een rondrit!

3. Drouwenerzand: speelplezier in Drouwen

Drouwenerzand vind je midden in de bossen van het Drentse Drouwen. Dat maakt de locatie extra bijzonder. Op het park zelf vind je ook op warme zomerdagen voldoende schaduw om tussen de spannende attracties even bij te komen en af te koelen. Neem er een ijsje bij, of smikkel van een bakje patat met snacks of een gezonde soep: de entree is namelijk inclusief allerlei eten en drinken. Dit zorgt ervoor dat een dagje Drouwenerzand heel betaalbaar is. Daarnaast kun je ook regelmatig nog kortingsacties vinden, voor nog meer voordeel. Drouwenerzand is een overzichtelijk park, maar zowel jong als oud zich prima zal vermaken. Stap met de jongste in de zwevende olifantjes en ga met de oudsten in de snelle Freak Out.

4. De Waarbeek: vermaak in Hengelo

Ook het attractiepark De Waarbeek in Hengelo is een kleinschalig park met een all-inclusive formule. Dit gezellige park is opgericht in 1924, als theehuis, en viert dus binnenkort het honderdjarig bestaan. Erg bijzonder is dat je in dit park de oudste werkende stalen achtbaan uit heel Europa kunt vinden: de Rodelbaan. Als je hierin plaats neemt merk je dat oud zeker niet saai betekent! Daarnaast vind je in dit park nog ruim 30 andere attracties voor jong en oud. De Twister en de Hully Gully zijn hiervan de bekendste, maar ook de andere attracties zijn zeker de moeite waard. In 2022 zijn er maar liefst vijf attracties bijgekomen. Deze zijn overgenomen van het pretpark De Valkenier uit Limburg, dat helaas onlangs failliet is gegaan. Gelukkig kun je dus nog wel genieten van een aantal attracties uit dit park!

5. DippieDoe: de beste speelplek in Best

Ook in het zuiden van het land zijn er genoeg leuke kleinere pretparken te vinden. DippieDoe in Best is hier een mooi voorbeeld van. In dit park vind je een grote buitenspeelplaats, maar ook een grote binnenspeelplaats. Hierdoor is er van alles te doen, ongeacht het weer. En dat is natuurlijk heel prettig, want we kennen allemaal die typische Nederlandse zomers! In DippieDoe kun je met de hele familie genieten van zo’n 25 attracties. De kleintjes zullen zich prima vermaken in de Dreumesbaai en de Klauterkajuit, terwijl de oudere kinderen de in 2018 geopende achtbaan de Dolle Pier fantastisch zullen vinden. En ook attracties zoals het schommelschip en de zweefmolen zijn niet te missen. Je kunt het bezoekje aan dit pretpark overigens ook nog uitbreiden met een stukje cultuur: in 2021 opende in een van de indoorhallen museum Likeland. Genoeg te doen dus!

6. Kinderstad Heerlen: heel veel pret onder 1 dak

Valt het qua weer echt tegen? Geen probleem, want bij Kinderstad Heerlen vermaak je je ook op regenachtige dagen prima. Dit pretpark is namelijk compleet indoor. De eerste achtbaan in dit park werd geopend in 2011: de Wacky Worm. Deze achtbaan zie je in Heerlen alleen inmiddels niet meer terug, want er is een andere, grotere achtbaan voor in de plaats gekomen. Daarnaast vind je er maar liefst twee draaimolens, waar de kleintjes ook zonder begeleiding in kunnen. Is je kind gek op de kermis? Dan zal het zich prima vermaken in Kinderstad Heerlen. Er staan namelijk allerlei kermis toestellen, waaronder knuffelgrijpers en arcade speeltoestellen. En ook de botsautootjes mogen hier dan natuurlijk niet ontbreken. Voor een relatief lage entreeprijs biedt dit indoor pretpark een dag vol plezier!

7. Park Tivoli: lekker spelen in Berg en Dal

Op zoek naar een gezellig, overzichtelijk en uitdagend pretpark waar kinderen tot een jaar of 12 de dag van hun leven hebben? Bezoek dan zeker het tamelijk onbekende, maar gezellige park Tivoli, in Berg en Dal (vlakbij Nijmegen). De jongere kinderen vermaken zich prima in de binnenspeeltuin, in de zweefmolen, draaimolen en de botsauto’s. Er is zelfs een aparte speelplek voor peuters: ’t Dreumeshofje, met onder meer een speelhuisje, glijbaantje en een babyschommel. Oudere kinderen zullen niet kunnen wachten om plaats te nemen in de achtbaan, het spookhuis te bezoeken of zo hoog mogelijk te springen op het luchtkussen. De Air Trampoline is ook altijd een groot succesnummer. Wil je na al die attracties nog iets gezelligs doen met het hele gezin? Speel dan een rondje midgetgolf.

Geef een antwoord