Je bekijkt nu Misselijkheid achtbaan voorkomen? Gebruik deze 8 tips

Misselijkheid achtbaan voorkomen? Gebruik deze 8 tips

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
Misselijk worden in een achtbaan kan de pret flink bederven tijdens een dagje pretpark. Misschien denk je dat achtbanen niet voor jou gemaakt zijn. Toch zijn er online veel tips te vinden hoe je kan voorkomen dat je misselijk wordt in een achtbaan. De meest voorkomende tips zetten wij voor je op rijtje. Wij hopen dat je met deze tips toch in die spannende achtbaan kan gaan zonder misselijk te worden. De grote veroorzaker van misselijkheid tijdens of na een achtbaan komt vanwege bewegingsziekte. Er zijn meerdere tips die de kans op bewegingsziekte verkleinen. In het kort kan je volgende maatregelen hanteren:
  1. Begrijpen wat bewegingsziekte is.
  2. Bereid je voor op de achtbaan via YouTube.
  3. Zorg dat je wat eet en drinkt voorafgaand aan de ritje in de achtbaan.
  4. Kies voor een plek in het midden van de achtbaan.
  5. Zorg dat je voldoende bent uitgerust.
  6. Kies in de achtbaan voor de juiste lichaamshouding.
  7. Het drukpunt P6 om misselijkheid te verminderen.
  8. Medicatie tegen misselijkheid? Overleg eerst met je huisarts.

Tip 1: Begrijpen wat bewegingsziekte is

Misselijk worden in de achtbaan komt is meestal een effect van bewegingsziekte. Bewegingsziekte kent meerdere namen bijvoorbeeld reisziekte, wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte. Het komt er in Jip en Janneke taal op neer dat het brein overgestimuleerd wordt. Je evenwichtsorgaan loopt niet synchroon met wat je ogen op dat moment vastleggen. Dit kan als effect hebben dat jij je na een ritje in de achtbaan dat je gaat zweten, hoofdpijn krijgt, duizelig bent of dat jij je misselijk voelt. Gelukkig zijn er manieren om de kans op bewegingsziekte zo klein mogelijk te houden. Onderstaande tips zijn zeker de moeite waard om te lezen.

Tip 2: Bereid je voor op de achtbaan via YouTube

Wanneer je niet vaak een achtbaanrit meemaakt kan een te heftige achtbaan een verkeerde uitwerking op je hebben. Gelukkig staan er op YouTube van bijna elke achtbaan in Nederland wel video’s. Door de juiste inschatting te maken voorafgaand weet je wat er je staat te wachten wanneer je de achtbaan instapt.
Met de informatie op YouTube is het verstandig om de achtbanen te categoriseren op basis van de kans dat je misselijk wordt. Belangrijke factoren zijn de hoeveelheid bochten, loopings en totale duur van de achtbaan. Neem gerust eerst een achtbaan waar je van verwacht dat je hier nauwelijks misselijk van wordt. Wanneer dit meevalt dan kan je kiezen voor lastigere achtbaan.

Tip 3: Zorg dat je wat eet en drinkt voorafgaand aan de ritje in de achtbaan

Het klinkt misschien vreemd om te eten voordat je in een achtbaan stapt. Toch wordt er aangeraden om niet met een lege maag een achtbaan in te stappen. Dit heeft juist als effect dat je snel misselijk wordt. Uiteraard is niet al het voedsel even verstandig om te nemen vlak voordat je de achtbaan instapt. Blijf uit de buurt van vet voedsel, alcohol, slechte suikers en koffie.
Kies bij je achtbaan bezoek voor een goed verteerbare maaltijd zoals: yoghurt met muesli, brood of een kleine warme maaltijd. Combineer dit met wat water of gemberthee. Gember is volgens mensen die snel last hebben van bewegingsziekte vaak een succesvol hulpmiddel om een rustige maag te houden.

Tip 4: Kies voor een plek in het midden van de achtbaan

midden van de achtbaan
Probeer de voor- en achterkant van de achtbaan te vermijden. Het midden van een achtbaan is de meest veilig plek om te zitten. Mocht een achtbaan bestaan uit een rijen met meer dan 2 stoelen, kies dan voor de middelste stoel. Dit zorgt ervoor dat je de bochten en g-krachten net wat minder heftig ervaart.

Tip 5: Zorg dat je voldoende bent uitgerust

Wanneer je een nacht slecht slaapt kan je daar de volgende dag last van hebben. Je bent vermoeider, dingen lijken minder makkelijk te gaan en je voelt je sneller geprikkeld. Wanneer je al gevoelig bent voor een ritje in de achtbaan dan zal dit sneller triggeren wanneer jij niet goed bent uitgerust. Probeer daarom altijd goed uitgerust naar het pretpark te goed. Dit begint bij een goede nachtrust, voldoende tijd om op te staan en zonder al teveel stress naar het pretpark te gaan.

Tip 6: Kies in de achtbaan voor de juiste lichaamshouding

Probeer je schouders en nek op één punt te houden tijdens je achtbaanrit. Wanneer beweging de grote veroorzaker is van bewegingsziekte helpt het niet wanneer je lichaam alle kanten op beweegt. Het helpt ook om te focussen op een vast punt, het liefst zo ver mogelijk. Mocht je toch merken dat je duizelig wordt dan kan je je ogen sluiten. Door je ogen te sluiten sluit je de visuele prikkels voor jezelf af. Dit kan net het verschil maken tussen wel of niet misselijk uit de achtbaan stappen.

Tip 7: Het drukpunt P6 om misselijkheid te verminderen

p6 drukpunt

In de acupunctuur gebruiken ze voor het verminderen van misselijkheid het drukpunt P6. Het drukpunt begeeft zich ter hoogte van de pols, door op de polslijn twee vinger te leggen (middelvinger en wijsvinger) dan heeft dit een effect op de onderliggende zenuw. Maak gedurende 3 minuten kleine cirkels, zoals een zacht massage.

Dit drukpunt staat in contact met de vagus zenuw die veel van de misselijkheid signalen doorgeeft. Door druk uit te oefenen merken veel mensen dat de misselijkheidsklachten verminderen of verdwijnen. Aangezien deze oefening toepasbaar is voor, tijdens en na een rit in de achtbaan konden wij het niet laten om toe te voegen aan dit lijstje.

Tip 8: Medicatie tegen misselijkheid? Overleg eerst met je huisarts

Wij vinden het nogal heftig om medicatie te gebruiken wanneer je besluit om in een achtbaan te stappen. Wij willen daarom benadrukken om eerst de andere 7 tips in de praktijk te brengen. Mochten de tips niet werken en de wens om in een achtbaan te erg groot blijven, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan meer vertellen welke opties er medisch zijn om de effecten van bewegingsziekte te verminderen.
Wij hopen dat je door het lezen en toepassen van deze tips weer een plezierige ervaring haalt uit een achtbaan. Want een achtbaan vinden wij ook net iets te interessant om te negeren. Staat hier een belangrijke tip niet tussen voel je dan vrij om je tip door te sturen naar info@pretparkacties.nl.