Welke pretparken staan bekend om veel achtbanen?

Ben jij gek op achtbanen? Dan wil je als je een dagje naar een pretpark gaat natuurlijk het liefst in zoveel mogelijk rollercoasters stappen. Er wordt weleens beweerd dat je voor pretparken met veel achtbanen naar het buitenland moet. Dat klopt gedeeltelijk; in Oostenrijk (Wiener-Prater) en Duitsland (Europapark) zijn er maar liefst 13 achtbanen per park. De topper wat betreft achtbanen vind je in Polen. Energylandia beschikt over het indrukwekkende aantal van 15 achtbanen. Toch hoef je als achtbaan fan echt niet per se het land uit. Ook in Nederland zijn er namelijk pretparken die bekend staan om hun spannende achtbanen. We zetten de beste voor je op een rij.

Toverland in Sevenum

Toverland was in het verleden een relatief klein pretpark, maar wat veel mensen niet weten is dat het in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een pretpark van formaat. In het park vind je maar liefst 5 achtbanen. De kleinste, het Klokhuis, kun je amper een echte achtbaan noemen, maar voor kleuters is deze baan natuurlijk fantastisch. Voor de overige vier achtbanen moet je echt wat ouder zijn. De Fenix is een van de achtbanen die zorgt voor spanning en sensatie. Wil jij met een vaart van 95 kilometer per uur 40 meter naar beneden razen? En direct daarna drie keer over de kop, met je benen los? Stapt dan zeker eens in deze rollercoaster. Heb je daarna nog niet genoeg? Stap dan in themawereld Ithaka in een van de hoogste, snelste én langste rollercoasters van de hele Benelux: Troy! Troy heeft een lengt van meer dan een kilometer, een hoogte van 35 meter en een topsnelheid van een lekkere 90 kilometer per uur. Ben jij dapper genoeg om in te stappen?

Duinrell in Wassenaar

Pretpark Duinrell heeft een divers aanbod als het gaat om achtbanen. De Dragonfly is een achtbaan voor de hele familie en ook de kikkerachtbaan is een ‘gouwe ouwe’ als het gaat om attracties voor de hele familie. Ben je meer van de loopings en de kurkentrekkers? Dan kun je de Falcon vast beter waarderen. Deze rollercoaster heeft een lengte van 361 meter en een topsnelheid van een heel aardige 70 kilometer per uur. Ook spannend: de rit start met een kaarsrechte duikvlucht, 22 meter naar beneden. De Falcon is de enige grote achtbaan in het park, maar de familieachtbanen zijn zeker de moeite waard als je naar dit park gaat met het hele gezin. Om die reden mag Duinrell niet ontbreken in deze lijst.

Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen heeft een beperkt aantal achtbanen, maar die zijn wel zo de moeite waard dat het park niet mag ontbreken in deze achtbanenlijst. Voor de beginnende achtbaanliefhebber is de Mine Train erg leuk. Deze gaat niet over de kop, maar wel lekker snel. In de baan zitten flinke hoogteverschillen en scherpe bochten, dus reken maar dat je flink door elkaar wordt geschud. Toch komt de ware achtbaan fan voor een andere rollercoaster naar Slagharen, namelijk voor de pas in 2017 geopende Gold Rush. Het was lastig om voor zijn illustere voorganger, de Thunder Loop, een waardige vervanger te vinden, maar dat is met de Gold Rush zeker gelukt. Deze rollercoaster heeft een bijzonder kenmerk: de triple launch. Hierbij wordt de trein eerst vooruit, dan achteruit en vervolgens weer vooruit gelanceerd. Pas daarna begint de rit echt en onderweg beland je dan ook nog eens in een dive loop en een sling loop. En dat alles met een topsnelheid van 95 kilometer per uur!

Walibi Holland in Biddinghuizen

Walibi Holland is momenteel de onbetwiste nummer 1 als het gaat om de meeste achtbanen. In dit park met 30 fantastische attracties kun je maar liefst zeven supersnelle achtbanen vinden. Een paar van deze exemplaren is heel bescheiden en geschikt voor wat jongere kinderen. Zo kun je prima met het hele gezin in de Drako (vanaf 90 centimeter lengte) stappen. Andere achtbanen zijn zo sensationeel dat zelfs de doorgewinterde achtbaan fan hier nog knikkende knieën van kan krijgen. Durf jij bijvoorbeeld in de Goliath? Met een lengte van maar liefst 1214 meter is deze rollercoaster de langste van de Benelux. En daar raas je dan overheen met een topsnelheid van een indrukwekkende 106 kilometer per uur! Hoe lang je dan doet over één ritje? Nou, net iets meer dan een minuut. Dus je hebt daarna nog meer dan genoeg tijd om ook de andere rollercoasters uit te testen. De Lost Gravity bijvoorbeeld, waarin je gewichtloosheid kunt ervaren. Opeens weet je niet meer wat onder en boven is en schiet je in no time door scherpe bochten en twee inversies. Durf jij het aan?

De Efteling in Kaatsheuvel

De Efteling is méér dan een sprookjesbos. Liefhebbers van spannende, snelle achtbanen komen hier zeker aan hun trekken! Bijzonder is Vogel Rok, die helemaal overdekt is. Ook hier hoort een sprookje bij (Sinbad de Zeeman), maar dit sprookje is niet voor angsthazen! In het donker schiet je namelijk razendsnel langs enge slangen. Houd je van een beetje competitie? Dan is de achtbaan Joris en de Draak ook een leuke attractie. Deze rollercoaster bestaat namelijk uit twee banen, ‘water’ en ‘vuur’, en het is de bedoeling dat jij aan jouw kant als eerste de draak verslaat die het koninkrijk probeert te verwoesten. Deze bijzondere houten raceachtbaan is door dat beetje competitie extra leuk, want natuurlijk wil je winnen! De misschien wel meest bekende rollercoaster van De Efteling is de Baron 1898. In deze achtbaan raas je op topsnelheid bijna 38 meter omlaag, om in een gat in de grond te verdwijnen. Ook hier horen sprookjesachtige taferelen bij: de Witte Wieven proberen het je onmogelijk te maken om het goud in de mijn te vinden.

Drievliet in Den Haag

We sluiten af met een verborgen pareltje als het om spannende achtbanen gaat. Drievliet in Den Haag wordt door veel mensen namelijk nog steeds als echt familiepark gezien. Dat klopt deels ook wel, maar daarnaast is er de afgelopen periode flink uitgebreid met spannende attracties. Hierdoor vind je er nu, naast familieachtbanen zoals Twistrix en de Kopermijn nu ook de Formule X. Deze achtbaan is veruit de meest spectaculaire attractie in dit park. Je wordt hierin in twee seconden gelanceerd, van 0 naar 70 kilometer per uur, en dat is nog maar het begin! Vervolgens rijd je namelijk naar het hoogste punt en stort je direct met een schuine looping naar beneden. Om het af te maken volgt dan ook nog een volle kurkentrekker. Hierdoor bereik je g-krachten van maar liefst 4,3 g. Na deze dolle rit weet je een ding zeker: Drievliet alleen voor kinderen? Zeker niet!

Geef een antwoord